1920-ndate džässiajastu ja mood

Kõigile neile, keda ei jäta ükskõikseks 1920-ndate glamuurne stiil ja kes lähikuul Londonisse satuvad, soovitame külastada moe- ja tekstiilimuuseumi, kus saab lähemalt tutvuda džässiajastu meeleolu, moe ja fotograafiaga.

6.Dolly_Sisters_Seated1924_Courtesy_Private_Collection©James_Abbe_Archive

Foto: Londoni Moe- ja Tekstiilimuuseum

Sädelus, lõbus elujaatus ning naudinguliialdused – just seda soovisid inimesed sõjajärgsel kümnendil ning seda tolleaegne majandusolukord ka võimaldas.

Londoni moe- ja tekstiilimuuseumi näitus vaatab tagasi glamuursele ligi 100 aasta tagusele ajale, mil naiste õigused suurenesid esmakordselt pärast Esimest maailmasõda ja nende sääred hakkasid välkuma „dekaadipikkusel peol”. Džässiajastul muutus naiste riietumisstiil radikaalselt, olulist rolli mängis sealjuures muusika, tekitades vajaduse tantsida võimaldavate mugavamate kleitide järele, mis andsid liikumisvabadust ja avardasid eneseväljendusvõimalusi. Keskseks ideeks sai liikumine, energia ja progress üldiselt.

Näituse väljapanek uurib lähedalt sädelevat kõrgmoodi, aga ka igapäevarõivaid ning aksessuaare alates lehvikutest ja sigaretipitsidest kuni kinnaste ja peapaelteni. Ajastule iseloomulikud olid sirgelõikelised sääri paljastavad litritega kleidid, pikad pärlikeed, turbanid, peapaelad (ka sulgedega) või hoopis lühikest soengut varjavad pottkübarad ja elegantsed nahkkindad, sinna juurde kuulus rikkalikult sädelust.

4.Dolly_Sisters_1923_Courtesy_Private_Collection©James_Abbe_Archive

 

Terve ruum on pühendatud džässiajastu piltniku James Abbe fotodele, mis kujutavad läbi luulelise prisma tolle aja tuntud daame.

Nii irooniline, kui see ka pole, järgnes elujaatavale kümnendile kibe majanduslik krahh, kuid lõbusaid 1920-ndaid aastaid meenutatakse ikka positiivsetes nootides. 2020-ndad on kõigest mõne aasta kaugusel. Eks paistab, millisteks need omakorda kujunevad!

1920-ndate džässiajastu moe ja fotode näitus Londoni moe- ja tekstiilimuuseumis on avatud 15. jaanuarini 2017.

Lisa kommentaar