Tee rahulolu lätteni
Seekordne salongiõhtu tõestas taaskord, et häid naisi mahub ühele ruutmeetrile palju. Kevadiselt värske ja virge salongiõhtu külaliseks oli Terje Mander – naine, ema ning tervisliku eluviisi nõustaja ja läbinisti imearmas inimene. Kokkusaamisest kujunes praktiline ja kogemuslik teekond, kus Terje võttis kokku toitumise trendid ning tuletas meelde lihtsad tõed, mida toitumise juures märgata.
Terje tee paastutoitumiseni algas teismeeas, kus modellikarjäär ja nõudlik ilutööstus viisid niigi kõhna ja sportliku tüdruku toitumishäireni. Terje kehapatuks oli pidev lahtistava toimega tee tarbimine. „Sain aru, et see pole normaalne. Ilma teeta ei suutnudki keha toitu ära seedida. Ma olin 21-aastasena fakti ees – mida ma siis edasi teen? Tarkade raamatute najal ravisin end 2‒3 aastaga terveks. Imelik on see, et ma ei tulnud selle peale, et võiksin perearsti poole pöörduda.” tunnistab Terje.
Nüüdseks on ta leidnud rahu enda ja toiduga ning suudab seda ka teistele edasi anda. Ta on avanud oma kodu uksed neile (peamiselt naistele), kes soovivad teha sammu sisemise rahulolu ja õnneliku keha suunas. Seda kõike läbi hubase keskkonna tervendava mõju, jooga ja armastusega valmistatud toidu. Raamatute, toitumisteadlaste ja enda kogemuste põhjal on Terje kokku pannud nõuanded, mis aitavad ka teil õiges suunas astuda.
Vesi on elu alus
Oluline on meeles pidada, et kehakudede ja liigeste vaheline niisutamine ja ainevahetus toimuvad vaid puhta vee abil. Puhas vesi ei ole mullivesi, pakimahl, tee ega kohv! Puhast vett on soovituslik juua 1,5‒2 liitrit päevas ning seda päeva esimesel poolel. Nagu söögi, nii ka veega, koormab liigne hilisõhtune vedeliku tarbimine neere ning takistab öist kudede ning keha taastumist. Joogijanu annab märku, et kehal on juba vedelikupuudus. Selle tagajärjel hakkab meie keha kuivama ja kokku tõmbuma. Liigesed muutuvad jäigaks ning nahk kuivaks.
Üks toidugrupp korraga ehk monotoitumine
Süües korraga vaid ühte toiduainet, toimub toidu lõhustamine, töötlemine ja imendumine hõlpsamini. Seepärast jääb järele rohkem vaba energiat. Ühe toidugrupi toitumine näeb välja nii, et taldrikul on näiteks ainult ühte sorti liha või ainult puhas tatar, eraldi juurviljad ja puuviljad. Neile toidukordadele võib alati lisada midagi rohelist. Paras kogus on rusika suurune. Vali taldrikule maksimaalselt kaks eri toidugrupi toiduainet korraga. Jälgi, kuidas paraneb enesetunne ning lisandub energiat.
Õige kombineerimine parandab enesetunnet
Kokkusobimatute toitude kombineerimine raskendab seedeprotsessi ja toitainete imendumist ning selle tagajärjeks on käärimise ja roiskumise protsessid. Teades, mis toidugrupid kokku ei sobi, saame vältida ebameeldivaid tagajärgi.
Kombinatsioonid, mis omavahel ei sobi:
• loomsed valgud (nt piim) ja liha;
• jahu- ja piimatooted;
• teraviljad ja loomne valk; leib, juust ja vorst. Söö leiba näiteks tomati, kurgi või avokaadoga;
• puuviljad ja juurviljad;
• kohv ja piim. Asenda piim mõne taimse piimaga. Kohvi happelist omadust vähenda vürtsidega, nagu kaneel, kardemon, nelk, kasekäsna pulber jne;
• puuvili ja jogurt.
Head kombinatsioonid on näiteks tatar ja salat ning kala köögiviljadega.
Valge jahu ning suhkur ‒ teise nimega valge surm.
• Valged jahutooted, leib, sepik ja isegi näkileib tekitavad meie sees käärimisprotsesse. See takistab omakorda teiste toitainete imendumist. Pastatooted menüüst välja jättes kaob ka roidumus ja loidus.
• Suhkur on suhkur, olemata selle kujust. Puuviljades peituv fruktoos tekitab liigsel tarbimisel üleküllust ning pohmelli. Suhkrut vajavad meie sees pesitsevad parasiidid, kelle jaoks suhkur on nagu heroiin. Sarnaselt heroiinile, tekivad ka suurel magusasõbral võõrutusnähud. Sõltuvusest vabanemisel on palju plusse: vähenevad põletikud, alaneb kaal ja paraneb hammaste tervis.
Uni taastab keha ja vaimu
Keha vajab ööund, et taastada rakke ja töödelda päeva jooksul saadud infot. Magades toodab keha stressi maandavat ja õnnetunnet loovat ainet nimega melatoniin. Selle tootmisel on tähtis ka ruumi pimedus ning piisav une aeg. Keha puhkuseks ja taastumiseks on oluline varajane magamaminek ja tõusmine. Elu kvaliteet võib muutuda hoobilt paremaks, kui minna magama kell 21.00 ja tõusta kell 05.00 ‒ nii nagu päike loojub ja tõuseb. See võib olla muidugi tavarütmist erinev: „Raske on oma vajadusi kehtestada, sest kardame hukkamõistu. See on enesekehtestamise ja otsustamise küsimus. Nüüd lõppeb mu elu kell 21.00 ja ma ärkan kell 05.00. Elukvaliteet muutub nii märgatavalt paremaks,” kinnitab Terje.
Teadvustatud söömisprotsess annab energiat
Negatiivsed mõttearendused enda suhtes röövivad energiat, samuti rahulolematus hetkeseisundiga, pidevalt minevikus või tulevikus elamine. „Iga oleviku mõte loob tulevikku ehk saad seda, millest mõtled. Kardad, et saad puugi ja saadki selle puugi!” lisab Terje. Selleks, et saada toidust vajalikku jõudu, tasub igat suutäit mäluda 24 korda tavapärase 15‒16 asemel. „Toitu kauem mäludes hakkab keha sulle infot andma. Kuula oma keha!” juhendab Terje.
Elav toit annab elu
„Me oleme tihenenud energia. Kui sööme keedetud, pakendatud purgitoitu, siis me sööme surnud asja. See ei tõsta energiat, vaid kahandab seda,” seletab Terje. See ei tähenda vaid toortoitu, vaid ka alla 40 kraadi “ehmatatud”, pošeeritud toite. Selleks, et saada elu juurde, tuleb süüa elu. Loomulikult ei saa elada äärmustes, kuid kui tead, et elav ehk värske toit muudab sind elavamaks, siis vaatad juba ise, et taldrikul oleks värskelt valmistatud värske toit.
Tunne oma erandeid
Iga organism on ainulaadne ja just seetõttu tuleb toitumisele läheneda individuaalselt. Varjatud toidutalumatus võib olla halva enesetunde põhjuseks. Võib-olla mõjub hommikukohv sulle halvasti? Proovi vahelduseks kofeiinivaba kohvi ja taimseid piimasid või taimeteed sidruni, ingveri, kaneeli ja meega.
Mõnel aga toodab toortoit organismis külma. Kaunviljad näiteks on väga kasulikud, kuid mõningatel juhtudel võivad nende tarbimisega kaasneda puhitused. Selleks, et puhitusest pääseda, võiks kaunvilju kaks päeva enne töötlemist idandada.
Hooajast oleneb nii garderoob kui ka toidusedel
Tasub süüa neid toite, mis on meie kliimas loomulikud. Näiteks talvel tomatit süües toodab see organismis hoopis külma ja lima. Talvel on oluline hoida üleval seedetuld, keha seedeprotsessi ning energia toetamiseks. Selleks lisa toidule sinepit, vürtse ja mädarõigast. Seedimist ja imendumist aktiveerivad ingver, tšilli, kurkum, masala ja paljud teised vürtsid.
Salongiõhtul lähtusime Terje toidueelistustest ja hellitasime oma maitsemeeli Reval Café Catering peakoka Martti Koppeli loodud suupistetega, mida täiustasid Cava Codorniu ning Nobe joogid.
Meie tegemistega kursis olemiseks ja oma mõtete jagamiseks on Sul võimalik liituda Facebookis loodud Salongiõhtud leheküljega.